Beleggen is een feestje! Maar als je net begint, kan ik mij voorstellen dat het meer voelt als een feestje zonder versiering, lekkernijen en gasten. Saai dus. Om van beleggen echt een feestje te maken, heb je meerdere “ingrediënten” nodig die jou helpen om dit voor elkaar te krijgen. Of je nou toewerkt naar een goed gevulde pensioenpot, spaart voor een huis of voor jouw zwangerschapsverlof, de ingrediënten zijn steeds hetzelfde. Deze ingrediënten vind je door onderstaande stappen te volgen. Ze vertellen je precies hoe je begint met beleggen. Volg deze stappen en je zult zien dat jouw feestje steeds meer vorm begint te krijgen. Pak je pen en papier er maar bij, want het is tijd om aan de slag te gaan. Beginnen met beleggen, zo doe je dat!
Stap 1: Stel financiële doelen
De allereerste stap is het stellen van jouw financiële doel: waarom wil je beleggen en welk doel (of doelen) wil je bereiken? Of het nu gaat om het opbouwen van pensioenvermogen, het kopen van een huis of het sparen voor een specifiek doel, heldere doelen helpen je bij het bepalen van je beleggingsstrategie.
Stap 2: Leer de basis
Het goed neerzetten van een geslaagd feest, vraagt om de juiste basiskennis. Voor beleggen geldt dit net zo. Het is van groot belang dat je de basisprincipes van de beleggingswereld begrijpt. Denk hierbij aan de verschillende beleggingsinstrumenten, zoals aandelen, obligaties, ETF’s (Exchange-traded funds) enzovoort, zodat je weet waar je in kunt beleggen. Ook is het belangrijk om het risico en rendement, diversificatie en de werking van financiële markten te begrijpen. Je kunt dit ontdekken door je eigen online research te doen. Ook kun je deze website in de gaten houden, omdat ik hier de komende tijd heel veel artikelen over ga publiceren.
Stap 3: Bepaal je risicotolerantie
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Met de risicotolerantie ga je kijken naar hoeveel risico je bereid bent te nemen en hoe dit past bij je financiële doelen en levenssituatie. Op basis daarvan kan je bepalen welke manier van beleggen voor jou het meest geschikt is.
Stap 4: Diversifieer je portefeuille
Het is belangrijk om je beleggingen te verspreiden over verschillende activaklassen. Hieronder vallen onder andere aandelen, obligaties, vastgoed etcetera. Door te spreiden verminder je het risico. Daarnaast is het ook belangrijk om te spreiden over verschillende sectoren, werelddelen, valuta’s etcetera. Hoe mee je kunt diversifiëren hoe beter. Diversificatie (het zoveel mogelijk spreiden) kan je helpen om de impact van slechte prestaties van één belegging te beperken. We hopen natuurlijk allemaal op het juiste moment in te stappen en op het juiste moment uit te stappen. De realiteit is dat niemand een glazen bol heeft en dat de markt niet te ‘timen’ is. Het heeft meer te maken met geluk dan met marktkennis. Door zoveel mogelijk te spreiden, zorg je ervoor dat je de markt niet hoeft te timen. Dit komt doordat je met een gebalanceerd portfolio overal een graantje meepikt. Wil jij ook beleggen middels een gebalanceerd portfolio? Met mijn 1-op-1 traject help ik je in 6 weken met je eigen (gebalanceerde) beleggingsstrategie.
Stap 5: Begin met eenvoudige beleggingen
Als je net begint met beleggen, is het aan te raden om niet direct met allerlei ingewikkelde beleggingen te beginnen. Als je een beginnend belegger bent, kunnen eenvoudige beleggingen, zoals indexfondsen of exchange-traded funds (ETF’s) een goede keuze zijn. Deze fondsen volgen vaak een brede marktindex en bieden op die manier automatische diversificatie. Zij passen dus automatisch voor jou de spreiding toe. Een van de bekendste en meest verhandelde ETF’s wereldwijd is de S&P500. De S&P500 is een marktindex die de prestaties volgt van 500 grote beursgenoteerde bedrijven die in de Verenigde Staten actief zijn. De S&P500 omvat bedrijven uit verschillende sectoren, waaronder technologie, gezondheidszorg, financiën, consumptiegoederen en meer. Daarnaast zitten er ook grote en kleine bedrijven in deze ETF. Kortom, met zo’n ETF diversifieer je op verschillende manieren, namelijk in sectoren en in bedrijfsgrootte.
Stap 6: Investeer regelmatig
De beste manier om goed te beginnen met beleggen, is door op regelmatige basis een vast bedrag te investeren. Dit hoeft niet direct een groot bedrag te zijn. Ook een klein bedrag is soms al voldoende. Dit principe staat ook wel bekend als dollar-cost averaging en helpt bij het verminderen van de impact van marktschommelingen op jouw beleggingen.
Stap 7: Vergaar kennis
Als je gaat beginnen met beleggen, is het belangrijk om kennis te vergaren. Door dit te doen, begrijp je welke risico’s je met beleggen kunt nemen en hoe je deze kunt beheren. Daarnaast zorgt kennis voor een flinke dosis zelfvertrouwen in je eigen beleggingsstrategie en kun je, indien noodzakelijk, op basis van je eigen inzicht je strategie aanpassen.
Stap 8: Heb geduld
Dit is misschien wel een van de belangrijkste stappen van het beleggingsproces: heb geduld. Beleggen is een langetermijnactiviteit. Denk hierbij aan minimaal 15 jaar. Het timen van de markt of het maken van impulsieve beslissingen op basis van kortetermijnbewegingen van de markt, is iets wat je vooral moet vermijden. Laat de markt zijn gang gaan en focus je op kapitaalbehoud in plaats van kapitaalgroei. Onderzoeken laten zien dat je de beleggingen bij minimaal 15 jaar over het algemeen met winst terugontvangt. (Let op! Dit is uiteraard geen garantie. Beleggen brengt nou eenmaal risico’s met zich mee.) Wees dus geduldig en raak niet in paniek, zodra de markt een bepaalde schommeling laat zien. Het hoort er nou eenmaal bij.
Stap 9: Houd de kosten laag
Kosten hebben direct invloed op het rendement, oftewel de opbrengst van je beleggingen. Hoe lager je de kosten houdt, hoe meer rendement je zult hebben. Bij hoge kosten zal een aanzienlijk deel van je opbrengst naar vergoedingen gaan, waardoor je nettoresultaat lager uitvalt. Lage kosten dragen bij aan het zo hoog mogelijk maken van rendementen en verminderen de negatieve impact van kosten op de langetermijnresultaten van je beleggingsportefeuille. Vergelijk de brokers daarom altijd goed, voordat je een keuze maakt. Dit kan je doen via deze website.
Stap 10: Overweeg professioneel advies
Als je onzeker bent over je beleggingsbeslissingen, overweeg dan het raadplegen van een beleggingsexpert. Een beleggingsexpert kan je helpen bij het opstellen van een beleggingsstrategie die past bij jouw doelen en situatie. Als beleggingsexpert kan je ook bij mij terecht. Met mijn +10 jaar ervaring in de financiële beleggingswereld begeleid ik vrouwen tijdens mijn 1-op-1 traject Slim Strategisch Beleggen.
Onthoud dat beleggen risico’s met zich meebrengt en er geen garanties zijn voor winst. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en te begrijpen dat beleggen op de lange termijn gericht is. Als je de bovenstaande stappen volgt, dan ga je in ieder geval in de goede richting. Voel je dat je gaandeweg toch graag advies en hulp zou willen ontvangen? Neem dan contact met mij op door een kennismakingsgesprek voor mijn 1-op-1 traject aan te vragen of sluit gezellig aan bij een van mijn livedagen. Zet hem op!