Weet je nog hoe het voelde toen je afgestudeerd was en voor het eerst een echt salaris ontving? Dat voelde goed, hè? Ineens schaalde je op van een mager bijbaanloontje naar een “echt” loon. Het gaf je een soort power; je kon voor je gevoel de hele wereld aan. Door dit “echte” loon goed te gebruiken, was je bijvoorbeeld in staat om een huis te kopen of eindelijk die hele mooie auto aan te schaffen die je al een lange tijd op het oog had.
Hoe meer ruimte je hebt in je financiële situatie, hoe meer je levensstijl zich daaraan zal aanpassen. Dit gaat vaak onbewust en van deze “blind spot” hoop ik je in dit artikel bewust te maken. Laten we hier eens dieper induiken.
Hoger inkomen; een mogelijk tekort in de toekomst
Het is heel erg menselijk om het uitgavenpatroon te veranderen, zodra er meer inkomen beschikbaar is. We hebben altijd verlangens en wensen die we niet (direct) kunnen realiseren door een tekort aan financiële ruimte. Is die ruimte er ineens wel, dan gaat het brein als vanzelf aan de slag om te kijken of die verlangens te realiseren zijn.
Het fenomeen waarbij je uitgavenpatroon geleidelijk verhoogt naarmate je inkomen stijgt, wordt ook wel ‘Lifestyle Creep’ genoemd. Met andere woorden: naarmate mensen meer verdienen, hebben ze de neiging om ook meer uit te geven aan luxegoederen, diensten of andere niet-essentiële zaken. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat iemand, ondanks zijn/haar hogere inkomen niet meer met regelmaat spaart, aflost of investeert in de toekomst.
Voorbeelden
Om je een duidelijker beeld te geven van wat ‘Lifestyle Creep’ precies is, vind je onderstaand een aantal voorbeelden.
- Woning: Het verhuizen naar een duurdere woning of appartement.
- Auto’s: Het kopen van duurdere auto’s met hogere onderhouds- en brandstofkosten.
- Uitgaan en entertainment: Het vaker bezoeken van dure restaurants, kopen van tickets voor dure evenementen of op luxe vakanties gaan.
- Kleding en accessoires: Het kopen van merkkleding, sieraden en andere luxeartikelen.
Dit alles is mogelijk doordat het inkomen stijgt. Echter, door op deze wijze met de extra bestedingsruimte om te gaan, creëer je voor jezelf maandelijks wel hogere (vaste) lasten. Daardoor blijft er uiteindelijk minder budget over om te sparen of te investeren.
Uiteraard mag je genieten van dat wat je ontvangt uit je harde werken en je succes, maar het is wel belangrijk dat je je bewust blijft van het feit dat ‘Lifestyle Creep’ jouw financiële doelen kan belemmeren. Om dit onder controle te houden, is het belangrijk dat je daar de juiste strategieën op toepast. Doe je dat niet, dan kan een hoger inkomen er uiteindelijk voor zorgen dat je in de toekomst meer tekorten ervaart.
Lifestyle Creep vermijden of beheersen
Gelukkig zijn er ook enkele manieren om ‘Lifestyle Creep’ te vermijden of te beheersen. Ik geef je graag een paar voorbeelden.
- Budgettering: De eerste strategie is het duidelijk opstellen van een budget en je vasthouden aan je financiële doelen. Dit kan je helpen om overmatige uitgaven te voorkomen.
- Automatisch sparen/beleggen: De tweede strategie is het instellen van automatische overboekingen bij je bank. Op deze wijze spaar of beleg je automatisch, en op constante basis, een deel van je inkomen. Zo voorkom je de kans dat je het uitgeeft aan niet-essentiële zaken.
- Heroverweging van uitgaven: Tot slot is de laatste strategie het heroverwegen van je uitgaven. Voordat je een grote aankoop doet, is het belangrijk om te overwegen of het echt noodzakelijk is en of het past bij je lange termijndoelen. Is het niet noodzakelijk of past het niet bij je lange termijndoelen, laat het dan achterwegen.
Door (een van) deze manieren te gebruiken, leer je bewust om te gaan met ‘Lifestyle Creep’. Het kan je helpen om een gezond financieel evenwicht te behouden. Ook zorgt het ervoor dat jouw financiële groei op de lange termijn daadwerkelijk leidt tot een verbetering van je financiële welzijn. Wie wil dat nou niet?
Ik ben heel benieuwd of jij jezelf hierin herkent en of je een van de strategieën gaat gebruiken om ‘Lifestyle Creep’ tegen te gaan. Deel je inzichten en ervaringen vooral met mij via info@femmeinvest.nl of via mijn Instagram.
Ga direct aan de slag!
Wil je direct aan de slag met beleggen? Dan is de Gratis Masterclass voor jou. Ontdek de Masterclasses via de onderstaande knop.