fbpx

Vier economische seizoenen

Wist je dat je onze economie ook kunt opdelen in meerdere seizoenen? Net als de natuur heeft ook de economie een lente-, zomer-, herfst- en winterseizoen. Deze noemen we ook wel de ‘economische seizoenen’; een term die wordt gebruikt om de verschillende fasen in een economische cyclus te omschrijven. Net als de natuur is ook de economie altijd in beweging. Je kunt het zien als een soort wave dat omhoog en omlaag beweegt. We noemen dit ook wel ‘conjunctuur’. Dat ziet er als volgt uit.

Makkelijk beleggen voor vrouwelijke ondernemers | Financiële vrijheid | pensioen en zwangerschapsverlof voor vrouwelijke ondernemers

Deze foto maakt de economische seizoenen helder zichtbaar. Het is een cyclus met periodieke bewegingen tussen hoogconjunctuur en laagconjunctuur. Hoogconjunctuur wordt ook wel de expansiefase genoemd. In deze periode neemt de productie en de economische groei toe. Ook vermindert dan de werkloosheid en wordt er veel geïnvesteerd. Op deze momenten is het vertrouwen in de economie groot. Laagconjunctuur daarentegen wordt ook wel de neergangsfase genoemd en staat recht tegenover hoogconjunctuur. Deze periode wordt door velen ook wel aangeduid als een crisis.

De vier seizoenen

Een economische cyclus loopt niet gelijk aan de cyclus van de natuur. Waar de natuur elke drie maanden overgaat in een nieuw seizoen hebben we het bij de economische seizoenen eerder over maanden tot een aantal jaren voordat een nieuw seizoen begint. Laten we eens dieper in de seizoenen duiken, zodat je daar een helder beeld bij hebt.

Lentefase (herstel):

Het eerste economische seizoen is de lentefase. In deze fase is de economie aan het herstellen van een neergang, dus van de winterfase. Zie het als de natuur die na de winter langzaamaan weer tot leven komt. De eerste knopjes verschijnen weer aan de bomen en ook de dieren beginnen zich voort te planten. Dit is vergelijkbaar met de lentefase van de economische cyclus. In deze periode begint de economie weer te groeien. De economische activiteit neemt toe, waardoor ook de werkgelegenheid stijgt en er een toenemend vertrouwen is bij consumenten en bedrijven. Het is het begin van een economische opleving.

Zomerfase (hoogconjunctuur):

Zoals ik net al kort benoemde, wordt de zomerfase ook wel hoogconjunctuur genoemd. Dit komt doordat de economie tijdens de zomerfase op zijn hoogtepunt is. Het is net als het zomerseizoen van de natuur. De natuur bloeit dan ook maximaal en de dieren leggen eieren of krijgen kleintjes. De natuur, maar ook de mensheid zelf, bloeit volledig op. Dit gebeurt ook tijdens de zomerfase van de economie. Er is een sterke economische groei, er is een lage werkloosheid en er is over het algemeen veel vertrouwen in de markt. Bedrijven doen het bijzonder goed, investeringen nemen toe en de vraag naar goederen en diensten is hoog.

Herfstfase (afkoeling):

Omdat de economische cyclus altijd in beweging is, neemt het hoogseizoen op een gegeven moment af. We noemen dit ook wel de herfstfase of afkoeling. De economie begint letterlijk af te koelen. De groei vertraagt, de werkloosheid kan toenemen en er kunnen tekenen van een aanstaande neergang zijn. Hoewel de economie nog steeds groeit, is het tempo van de groei niet meer zo sterk als tijdens de zomerfase.

Winterfase (neergang):

Het laatste seizoen is de winterfase. Die noemen we ook wel de neergangsfase. Er is sprake van een economische krimp, de werkloosheid neemt toe, investeringen dalen en er is weinig vertrouwen in de economie. Tijdens deze fase kunnen overheden en centrale banken maatregelen nemen om de economie toch te blijven stimuleren. Ze verlagen dan bijvoorbeeld de rentetarieven of passen stimuleringsmaatregelen toe. Op deze wijze hopen ze een economische crisis te voorkomen.

Economische seizoenen fluctueren

Het is belangrijk om te weten dat de economische seizoenen niet hetzelfde verlopen als de seizoenen van de natuur. De economische seizoenen fluctueren nogal. Ze volgen geen vast patroon en de duur van elke fase kan variëren. Bovendien kan de economie per regio, sector of op andere manieren een verschillende cycli doorlopen. Toch is het wel belangrijk dat je als toekomstige beleggingsmaster goed begrijpt hoe de economische seizoenen werken en hoe je daar gebruik van kunt maken. Door de juiste kennis te hebben over deze seizoenen ben je in staat om je aan te passen aan de veranderende economische omstandigheden. Daarmee kun je besluiten om op dat moment wel of juist niet een bepaalde assetclass (aandelen, obligaties, ETF’s etc.) aan te kopen.

Samen aan de slag!

Vind je het nog lastig om goed te begrijpen hoe je de economische seizoenen voor je kunt laten werken en lijkt het je fijn om daarin begeleiding te ontvangen? Bekijk dan mijn 1-op-1 traject Slim Strategisch Beleggen eens. Daarin ga ik 1-op-1 met jou aan de slag en zorgen we er samen voor dat jij straks een ware beleggingsmaster bent!

Ontdek meer informatie via de onderstaande knop.

Rommie Spoelstra

In mijn blogs deel ik graag tips en informatie met je!

Social media

Gratis e-book: 5 stappenplan naar Financiële Vrijheid

Droom jij ook van financiële vrijheid? En ben je benieuwd welke stappen je moet zetten op die te bereiken? Vraag dit E-book aan en ik vertel je welke 5 stappen je moet doorlopen.